Dacă ai înființat un PFA sau I.I. și activitatea nu decurge conform așteptărilor tale sau chiar merge mai bine decât ai anticipat și consideri că PFA-ul sau I.I.-ul tău nu mai corespunde nevoilor tale ☹, poți iniția procesul de radiere la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Deși procedura pare mai simplă decât în cazul firmelor de tip SRL sau SNC, există aspecte esențiale pe care trebuie să le iei în considerare atât înainte, cât și după efectuarea radierei.
Închidere PFA / I.I cu doar 199 lei
Comandă Închidere PFA / I.I.În acest articol, vom detalia modul în care poți închide un PFA doar cu buletinul, precum și pașii demersurilor premergătoare și ulterioare procesului de radiere.
În ce condiții poți să închizi un PFA?
Conform OUG 44/2008, un PFA își încetează activitatea și este radiat din Registrul Comerțului în următoarele situații:
- Închiderea PFA prin deces;
- La cererea titularului său;
- În condițiile prevăzute de art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Voința titularului PFA poate fi exprimată prin completarea formularelor legale la Registrul Comerțului în care este înregistrat cu sediul profesional.
Pentru cazurile 2) și 3), ai nevoie doar de buletin. În plus, pentru cazul 1), este necesar să furnizezi certificatul de deces al titularului PFA și o copie a cărții de identitate a rudei/moștenitorului care solicită radierea.
Care este modalitatea pentru închidere PFA?
Închiderea unui PFA poate fi realizată prin completarea și depunerea unui formular tip la Registrul Comerțului din județul în care este înregistrat sediul profesional, indiferent de domiciliul titularului PFA. Documentele necesare pentru procedura de radiere pot fi transmise în următoarele modalități:
- Prin intermediul site-ului dianex.ro, folosind platforma 100% online, fără a necesita deplasări, notar sau birocrație. În acest caz, completezi formularul de comandă pentru radierea PFA, încarci copia buletinului și noi ne vom ocupa de toate demersurile necesare. După ce vei semna cu pixul actele întocmite și trimise de către noi, procesul va continua.
- Prin poștă.
- Prin intermediul portalului ONRC, în cazul în care dispui de o semnătură electronică calificată.
Care este durata pentru radiere PFA?
Soluționarea dosarului la Registrul Comerțului și eliberarea rezoluției de radiere durează în medie 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii dosarului la ONRC.
Pași anteriori și ulteriori radierii PFA?
Înainte de a efectua radierea PFA:
- Organizează contabilitatea PFA și lichidează patrimoniul PFA-ului (marfa aflată în stoc, eventualele mijloace fixe).
- Încetează eventualele contracte individuale de muncă conform art. 65 din Codul Muncii.
- Încheie eventualele contracte comerciale (cu furnizorii, clienții, utilitățile etc.).
- Plătește eventualele datorii către bugetul de stat sau către diverși parteneri. Este important de menționat că radierea PFA-ului la ONRC nu absolvă PFA-ul de responsabilitatea plății datoriilor.
După obținerea rezoluției de radiere de la ONRC:
- Întocmește și depune prin SPV (Spațiul Privat Virtual) Declarația Unică pentru impozit și eventuale contribuții sociale:
- În termen de 30 de zile dacă PFA-ul a fost impozat pe bază de Norme de Venit.
- În termen de 30 de zile și în anul următor până pe 25 mai, dacă PFA-ul a fost impozat în sistem Real.
- Dacă PFA-ul a fost înregistrat în scopuri de TVA în România sau pentru UE, trebuie să depui declarația 700 în maxim 30 de zile.
Pot să reînființez un nou PFA, după ce am radiat altul?
Imediat după ce obții rezoluția de radiere de la Registrul Comerțului, poți să înființezi un nou PFA. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că în acest caz nu vei putea folosi aceeași denumire pentru noul PFA.