Ai deschis o afacere mică și nu știi dacă ai nevoie de un contabil pentru PFA sau I.I.?.
Înainte de a citi informațiile din articol, cei mai mulți titulari PFA aflați la început, au spus: ”Pentru PFA nu am nevoie de contabil!”
Oare este adevărat?
Ghid Contabilitate PFA: Cum să ții singur contabilitatea – Opinia Dianex
Urmează pașii de mai jos și vei avea o contabilitate PFA fără greșeală:
Să continuăm
Acum hai să vedem ce înseamnă contabilitatea pentru PFA
Contabilitate PFA Online – Sisteme de impozitare
Contabilitate PFA Normă de Venit
Cod Fiscal
Art.69 – (8) Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă.
Din textul articolului de mai sus se poate înțelege că un PFA cu norma de venit nu are nici o obligație contabilă , cu excepția Registrului de Evidență Fiscală.
Oare așa este? Chiar se poate descurca singur?
Fapte constatate în urma controalelor ANAF la contabilitate PFA – uri cu normă de venit
Contabilitate PFA Sistem Real
Prevederi legale privind organizarea contabilității la PFA
LEGEA contabilității nr. 82 din 24 decembrie 1991
Art. 1 – (5) Persoanele fizice care desfășoară activități producătoare de venit, definite de Codul fiscal, și ale căror venituri sunt determinate în sistem real au obligația să conducă evidența contabilă pe baza regulilor contabilității în partidă simplă sau, la opțiunea acestora, pe baza regulilor contabilității în partidă dublă, potrivit reglementărilor contabile emise în acest sens, cu excepția situației în care în legislația fiscală se prevede altfel.
Art.10 – (4^1) În cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (5), răspunderea pentru organizarea contabilității revine acestora. Conducerea contabilității se poate efectua de către aceste persoane, situație în care răspunderea pentru conducerea contabilității revine acestora. În cazul în care contabilitatea este condusă potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) și (3) sau pe bază de contracte/convenții civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, răspunderea pentru conducerea contabilității revine acestor persoane, potrivit legii și prevederilor contractuale.
Traducere:
Persoanele Fizice Autorizate (sistem de impozitare real), deși nu au obligația să contracteze un contabil, au obligația să organizeze contabilitatea în partidă simplă. Pentru organizarea contabilității sunt variante:
- Conducerea contabilități este asigurata de titularul PFA. În acest caz răspunderea îi aparține în totalitate.
- Conducerea contabilității este asigurată, prin contract, de un profesionist contabil membru C.E.C.C.A.R.. În această situație raspunderea aparține respectivului profesionist conform legii și a prevederilor contractuale.
Sunt foarte dese cazurile în care titularii PFA apelează la cunoștințe sau prieteni pentru organizarea contabilități, fără să încheie contracte cu aceștia. În acest caz titularul PFA este răspunzător pentru organizarea contabilității.
Toate obligațiile descrise mai sus la Contabilitate PFA normă de venit sunt aplicabile si în cazul PFA-urilor în sistem real.
În plus față de obligațiile PFA-urilor cu normă de venit, au obligația să
- organizeze contabilitatea conform ORDIN Nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă
- să efectueze inventar cel puțin anual.
Alege Dianex, firmă de contabilitate din Ploiești care oferă servicii online în toate județele din țară.
Scris de: