Dacă ți-ai înființat PFA pentru a nu-ți complica viața iar acum dorești închidere PFA din același motiv, citește despre toți pașii necesari în acest scop și asta fără să îți pierzi timpul cu amănunte.
Închiderea unui PFA poate părea complicată, dar cu puțină pregătire și cunoaștere a procesului, poți să-l gestionezi eficient.
PFA-urile sunt înființate și închise într-un ritm variind de la sute la mii pe an, ceea ce înseamnă că orice motiv pentru care ai putea decide să închizi un PFA ar putea fi un scenariu întâlnit și de alți antreprenori. Poate activitatea desfășurată în cadrul PFA-ului nu a atins nivelul așteptat, iar perspectivele de revenire sunt nesigure, sau, dimpotrivă, ai ajuns la un nivel de dezvoltare și de perspectivă care necesită trecerea la o altă formă de organizare, cum ar fi un SRL sau alt tip de structură care să îți permită să-ți extinzi și să-ți dezvolți afacerea, să atingi noi înălțimi
Închidere PFA.
În ce cazuri se poate produce (și cum)
Dacă ești titularul de PFA, situația următoare nu ți se aplică: un PFA se va închide în mod obligatoriu la decesul titularului PFA, moștenitorii putând opta să-și însușească patrimoniul (adică și drepturile, dar și obligațiile ce revin). Închiderea va fi realizată pe baza certificatului de deces al titulatului și pe baza copiei după actul de identitate al moștenitorului (sau al reprezentantului moștenitorilor).
Un PFA se va mai închide dacă o persoană prejudiciată în vreun fel de acțiunile acestei Persoane Fizice Autorizate va solicita acest lucru iar solicitarea îi va fi aprobată. Cazul este dezvoltat în Legea 26/1990 republicată, la art. 25. În această situație, recomandăm lecturarea articolului de lege.
Cazul pe care cel mai probabil îl așteptai, cel în care Registrul Comerțului închide PFA la cerere, este cel ce necesită câteva acțiuni. Tu, ca titular, va trebui să înveți să folosești platforma de la Registrul Comerțului…
…sau poți obține ce îți dorești doar cu buletinul, fără notar și fără deplasări, prin completarea formularului de comandă și încărcarea buletinului pe platforma noastră, dianex.ro. Vom face noi toate demersurile și te vom informa, cu transparență, despre acțiunile noastre.
Acest caz în care soliciți radiere PFA se soluționează în 3 zile lucrătoare ca durată medie, moment în care ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului) eliberează o rezoluție care certifică închiderea. După aceea, dacă dorești să îți înființezi un alt PFA, ai toată libertatea – atât că acela nu va mai putea păstra denumirea anterioară.
Last minute!
De făcut înainte de a închide PFA (sau după)
Ai 3+1 lucruri de făcut înainte de a comanda o închidere, și anume:
- Lichidezi stocurile de marfă sau orice ai în patrimoniul PFA;
- Încetezi orice CIM, dacă există pe PFA, cu art. 65;
- Încetezi contractele cu clienții, cu furnizorii de marfă, de utiilități etc.
- Lucru suplimentar de făcut: îți achiți datoriile pe care le are PFA-ul tău (deși se poate și după închidere, este mai bine acum).
După închidere (așadar, după obținerea rezoluției de la ONRC), mai ai de depus o DU, respectiv două DU (Declarație Unică) prin SPV. Declarația Unică în termen de 30 de zile petru ambele tipuri de PFA și, suplimentar, încă una în anul următor până pe 25 mai în cazul în care ai avut PFA-ul în sistem real.
În ultimele secunde mai spunem că, dacă ai fost plătitor de TVA, mai trebuie depusă o ultimă declarație, declarația 700, tot într-un interval de 30 de zile de la închidere PFA.