O afacere proprie te poate ajuta să devii independent din punct de vedere financiar, însă reprezintă și satisfacția de a crea ceva de la zero, care să îți aparțină în totalitate.
Desigur, acest lucru implică o serie de riscuri și foarte multă muncă, iar odată intrat în lumea antreprenoriatului, nu vei mai beneficia de un program fix, ci vei fi pus față în față cu o muncă asiduă și permanentă.
Unii antreprenori aspiranți au deja în vedere o serie de afaceri mici rentabile, în concordanță cu piața, iar alții plănuiesc să dezvolte noi interese, axându-se pe zonele de nișă. În orice caz, toate acestea au nevoie de un punct de plecare solid și de multă analiză și gândire strategică, de la documentele necesare înființării unei firme, până la identificarea furnizorilor și a aparaturii necesare.
La polul opus se află cei care își doresc să-și dezvolte propriul business și fie au o sumă de bani pe care doresc să o investească, dar nu au o idee concretă, fie știu exact ceea ce-și doresc, însă nu au un punct de plecare, adică bugetul necesar. În oricare dintre cazuri te-ai situa, află în continuare ce soluții ai la dispoziție pentru a clădi propria afacere de la 0.
Cuprins
- Soluții pentru a deschide o afacere mică de succes
- Idei de afaceri mici și rentabile
2.1. Idei de afaceri mici în domeniul alimentar
2.2. Idei de afaceri pentru comercializarea propriilor produse hand-made
2.3. Idei de afacerii în domeniul oferirii de servicii
1.Soluții pentru a deschide o afacere mică de succes
În funcție de industria în care vrei să te situezi pe piață, ai la dispoziție o serie de resurse care îți pot veni în ajutor pentru deschiderea unei afaceri mici. Iată care sunt acestea:
- Ai ideea, dar nu ai finanțarea
Dacă împrumutul sau creditul ipotecar nu reprezintă o soluție viabilă pentru tine din diverse motive, mai ai la îndemână alte două variante de finanțare pentru proiectul tău: start-up-ul sau aplicarea pentru fonduri europene. Desigur, fiecare dintre acestea are și dezavantajele sale și nu-ți garantează succesul, însă reprezintă un punct de pornire bun de luat în considerare.
- Ai o sumă de bani de investit, însă nu știi mersul pieței
În acest caz, cu ajutorul unor studii de piață sau a unui consultant de afaceri poți identifica industriile cele mai profitabile și apoi o poți alege pe cea cu care simți că rezonezi cel mai bine. În acest sens, poți apela și la serviciile unei companii de market pentru a vedea exact ce concurență ai avea de înfruntat și cum îți poți diferenția produsul sau serviciul oferit.
Un aspect foarte important pe care nu ar trebui să-l neglijezi este faptul că toate afacerile de succes au pornit de la idei cu investiții mici și, în timp, și-au dezvoltat un plan de afaceri solid, eventual bazat pe un produs sau serviciu care lipsește de pe piață.
2. Idei de afaceri mici și rentabile
Desigur, mai există și o a treia categorie de antreprenori aspiranți, care au o dorință imensă de a deține un business mic care să asigure traiul zilnic, însă nu știu exact nici cum să obțină o finanțare și nici spre ce domeniu să se orienteze. Dacă te regăsești în această categorie (dar nu numai), iată o serie de idei afaceri mici, care merită să fie explorate pe piața actuală.
2.1. Idei de afaceri mici în domeniul alimentar
Clasicele covrigării, gogoșerii, patiserii sau tonete ce vând pizza la felie se găsesc deja la tot pasul, atât pe arterele intens circulate, cât și în zonele rezidențiale, la parterul unor blocuri sau în parcuri. Nu este nevoie, însă, să fii un mare specialist pentru a observa că acestea se bucură în permanență de clienți, chiar dacă pe o rază de câteva sute de metri există mai multe astfel de locuri.
Dacă afacerea ta este plasată într-un oraș mare și viu, care ține pasul cu trendurile europene, ideal este să aduci un produs nou și să te diferențiezi din această mulțime cu o afacere ușor modernizată, precum o patiserie bazată pe specialități, ori cu un tip de fast-food cu preparate vegane sau bio.
O patiserie cu specific local, regional sau național poate avea la bază rețete tradiționale sau inovative, adaptate cererii clienților sofisticați. Aceste tipuri de afaceri sunt printre cele mai profitabile și necesită investiții destul de mici în aparatură. Singurul cost mai ridicat ar putea fi materia primă, în cazul în care dorești să mergi pe calitate și pe produse premium, însă aceasta este recuperată ulterior, prin vânzarea produselor.
2.2. Idei de afaceri pentru comercializarea propriilor produse hand-made
Te-ai gândit vreodată la faptul că mâinile tale pot fi o resursă extrem de importantă pentru a-ți porni propria afacere? Dacă până acum ai confecționat adesea diferite obiecte artizanale (parfumuri, produse de înfrumusețare fără aditivi și conservanți, săpunuri naturale, lumânări, accesorii, sacoșe etc) pe care le-ai dăruit prietenilor sau le-ai vândut ocazional, ai putea lua în considerare înființarea unui business din care să produci bani constant, singura resursă necesară fiind timpul. Pe parcurs, dacă afacerea devine una profitabilă, poți investi în aparatură mai performantă sau poți apela la câțiva colaboratori pentru a te extinde.
2.3. Idei de afacerii în domeniul oferirii de servicii
Din cauza stilului de viață tot mai solicitant, mulți oameni apelează la tot felul de servicii, pentru a-și investi timpul liber în alte activități. La mare căutare sunt acum serviciile de curățenie la domiciliu și cele de shopping și livrare. Pentru acest gen de afacere investițiile sunt mici și nu trebuie să-ți înființezi neapărat un SRL, ci poți funcționa și ca PFA.
Deseori, afacerile mici reprezintă o sursă de venit stabil, care permit antreprenorului un grad de independență mai mare și, totodată, au o personalitate proprie, care va aduna în jurul său o comunitate. O idee smart, ce are la bază și o strategie bine pusă la punct va aduce, cu siguranță, un plus în orice segment de piață.