Atunci cand ai atins un grad înalt de perfecționare într-o anumită activitate: frizer, contabil, consultant IT, specialist ADS, etc. și dorești să devii propriul tău angajat, o soluție rapidă este să înființezi un PFA, pentru a desfășura autorizat acea activitate. Pentru aceasta trebuie să te înregistrezi la Registrul Comertului ca Persoană Fizică Autorizată sau PFA. Aici, pe lângă o altă serie de demersuri va trebui să iți stabilești și codul CAEN principal și dacă e cazul și codurile CAEN secundare.
Ce reprezintă aceste coduri CAEN ?
CAEN este un acronim de la Clasificarea Activităților din Economia Națională și este o clasificare statistică națională a activităților economice din România.
Clasificarea codurilor CAEN este organizată pe mai multe paliere:
- primul palier cuprinde titluri identificate printr-un cod alfabetic
- palierul doi contine titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre
- palierul trei contine titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre
- palierul patru contine titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre
CAEN principal
Orice PFA are un singur obiect principal de activitate corespunzător unei clase de cod CAEN. Obiectul principal de activitate este afișat pe certificatul de înregistrare a PFA-ului și în certificatele constatatoare de autorizare primite după ce PFA-ul este admis la Registrul Comerțului. Dacă, în anumite cazuri, pe lângă activitatea principală PFA-ul decide să desfășoare și alte activități pentru este calificat, va trebui să menționeze în certificatele constatatoare de autorizare și codurile CAEN pentru activități secundare.
În comparație cu codul CAEN principal, CAEN-urile secundare nu apar înscrise pe certificatul de înregistrare.
Cum alegi codul CAEN ?
Alegerea codului CAEN corespunzător activității desfășurate reprezintă provocarea majoră la înregistrarea unui PFA. Alegerea greșită, poate fi interpretată de inspectorii ANAF ca fiind încadrată la activități desfășurate fără autorizare.
Cel mai des întâlnit caz de alegere greșită a codului CAEN este pentru activitatea de programare. Multe PFA-uri care desfășoară activităti de programare software aleg Cod CAEN 6202 – Activități de consultanta in tehnologia informatiei atrași de facilitatea impozitării prin norme de venit. Adică, indiferent de suma încasată (sume mai mici de 100.000 euro), ei vor plăti un impozit fix, care de regulă nu este foarte mare
Autorizare pentru coduri CAEN PFA
La înființarea PFA-ului, printre documentele necesare este și o declarație pe propria răspundere dată în temeiul prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 359/2004 cu modificările şi completările ulterioare în care sunt înscrise codurile CAEN pentru care se dorește autorizare. Această declarație menționează obligația cunoașterii și îndeplinirii de către PFA a condițiilor stipulate în legislația privind: domeniul sanitar, sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, protecţiei mediului și protecţiei muncii pentru activitatea desfășurată în anumite spații sau ambulant.