Ghid complet pentru cei care doresc sa înființeze o frizerie, un salon de coafură sau orice alt salon ce ofera servicii cosmetice și de înfrumusețare
PFA sau SRL. Cum este mai convenabil în anul 2023 ?
Dacă dorești să inițiezi o afacere în domeniul înfrumusețării și îngrijirii corporale, indiferent că îți dorești o frizerie, un salon de coafura, pedichiura, manichiura sau chiar tatuaje, trebuie să treci printr-un proces destul de anevoios care implica pregatirea profesională, înființarea unei forme juridice, dotarea salonului cu aparatură de bună calitate, respectarea legislației privind igiena, etc.
Întreaga experiență se poate transforma într-una destul de neplacută daca nu ești o persoana organizată. Tocmai de aceea, am încercat sa conturăm un mic ghid care sa te ajute să îți duci planul la bun sfârșit.
Salon de Înfrumusețare – Calificări
Pentru oricare dintre serviciile amintite, este nevoie de personal calificat. Cel mai adesea, persoanele care decid sa investească într-un astfel de business își asumă rolul de prestator de servicii și obțin ele însele calificările necesare. În cazul acesta, este nevoie doar deschizi un PFA ( Persoană Fizică autorizată). Până la procesul de înființare PFA însă, titularul are nevoie de o calificare profesională, care să îi permită să realizeze activitatea PFA-ului la un nivel de calitate foarte bun.
Obținerea unei calificari se poate face în 3 moduri:
- Prin dobândirea competențelor pe cale formală și susținerea unui examen. Este un mod bine organizat și structurat, care implica dobândirea competențelor într-un cadru instituționalizat. Pentru obținerea unei calificari în acest mod este nevoie de cel putin 80 de ore de curs și de susținerea unui examen pentru obținerea diplomei.
- Prin dobândirea competențelor pe cale nonformală. Este o variantă care îți poate oferi cunoștintele necesare prin ucenicia la locul de muncă. Practic, înveți în timp ce lucrezi sub tutela unei persoane cu experiență. La sfârșitul perioadei de ucenicie vei putea parcurge o procedura prin care îți sunt evaluate competentele profesionale și vei putea obține un certificat de competențe profesionale.
- Prin dobandirea competentelor pe cale informală. Dacă ești pasionat de o anumită activitate din domeniul frumuseții și întreținerii și ai reușit de-a lungul timpului să acumulezi diverse competențe, le poți certifica prin parcurgerea unei proceduri de evaluare ( confortm ordinului 4543 din 2004).
Fără o calificare recunoscută de Autoritatea Nationala pentru Calificari nu vei putea sa prestezi servicii în domeniul frumuseții și îngrijirii personale și nu vei putea să îți înființezi un PFA. Tocmai de aceea, calificarea este primul pas din visul tău de a avea un business în aceste domenii. Sigur, o experiență acumulată în cadrul uni salon, nu ar strica.
Salon de Înfrumusețare – Coduri CAEN
9602 – Coafură și alte activități de înfrumusețare. Această clasă include: -activități de spălare a părului, aranjare și tuns, coafat, vopsit, nuanțat, ondulat, îndreptat și activități similare, pentru bărbați și femei – barbierit și aranjarea bărbii – masaj facial, manichiură și pedichiură, machiaj etc. Aceasta clasa exclude: confecționarea de peruci.
9609 Alte activităţi de servicii n.c.a. Această clasă este utilizată pentru activităţi ale studiourilor de tatuaj şi piercing.
Un PFA care desfășoară activități de înfrumusețare nu are obligația contractării unui contabil, însă are obligații contabile. Vezi de ce un PFA are nevoie de un contabil.
Salon de Înfrumusețare – Cursurile și normele de igienă
Persoanele care lucreaza intr-un domeniu in care se ofera servicii cosmetice, de frizerie sau infrumusetare, trebuie sa faca dovada absolvirii unor cursuri de igienra. Practic, trebuie sa stie notiuni fundamentale de igiena care sa ajute la pastrarea sanatatii clientilor si prevenirea imbolnavirii acestora. Cursurile de igiena se pot urma in mai multe cabinete medicale avizate de Ministerul Sanatatii si Familiei sau la persoane juridice de drept public sau privat. Persoanele care au absolvit unitati de invatamant acreditate, care in cadrul lor au avut cursuri de igiena, nu sunt nevoite sa urmeze un curs special.
Atentie! Certificatele de absolvire a unui curs de igiena sunt valabile pentru o perioada de doar 3 ani de la data eliberarii.
Daca ai obtinut certificatul de absolvire a unui curs de igiena, urmeaza sa respecti o serie de norme de igiena. Acestea au o prioritate absoluta si implica atat igiena spatiului in care lucrezi, cat si igiena instrumentarului folosit.
Respectarea normelor de igiena evita aparitia unor probleme precum infectarea clientilor cu virusuri transmisibile.
Care sunt principalele norme de igiena?
- Igienizarea mainilor. Trebuie sa fie facuta inainte si dupa efectuarea oricarei proceduri, dupa folosirea toaletei, inainte si dupa servirea mesei, dupa indepartarea manusilor de protectie sau ori de cate ori acestea au fost contaminate cu fluide corporale. Igienizarea mainilor se face prin spalarea acestora cu sapun antibacterian.
- Sterilizarea instrumentarului refolosibil. Aceasta se face conform recomandarilor pe care le are producatorul instrumentelor;
- Aruncarea instrumentelor si materialelor de unica folosinta;
- Asigurarea unei temperaturi optime, care sa asigure confort si sa evite dezvoltarea de microorganisme;
- Dezinfectia, dezinsectia si deratizarea, atunci cand este cazul. Atat microorganismele patogene si nepatogene de pe suprafete, cat si organismele aparute in cabinet trebuie sa fie indepartate rapid.
Aceste norme de igiena sunt valabile pentru toate tipurile de activitate din domeniu. In functie de activitatea salonului (frizerie, machiaj, manichiura, pedichiura, tatuaje, etc), pot fi necesare o serie de alte norme de igiena. Este bine, asadar, sa fii o persoana foarte bine informata inainte de a incepe intregul proces de infiintare PFA.
Alegerea celei mai bune forme de organizare a activitatii
Orice activitate pentru care soliciti bani trebuie sa aiba in spate o forma juridica. Cu ajutorul acesteia vei putea sa facturezi sau sa eliberezi chitante pentru serviciile prestate, ceea ce iti permite sa platesti taxe la stat.
Desi un salon de frumusete si ingrijire poate sa fie organizat si sub forma unui SRL, cea mai potrivita forma juridica este PFA-ul. Avantajele PFA-ului sunt destul de consistente:
- Are costuri de infiintare reduse si daca se alege infiintarea cu ajutorul unei firme de consultanta, dureaza putin. Orice persoana calificata ii poate solicita unei firme de cosultanta ajutor privind procesul de infiintare PFA online fara notar.
- Are cheltuieli mici de administrare. In principiu, administrarea unui PFA implica doar o mica activate contabila care poate fi condusa in partida simpla. Totusi, este recomandat sa se apeleze la servicii contabilitate PFA, deoarece un contabil cu experienta are capacitatea sa ofere sfaturi si sa evite anumite greseli;
- Iti permite sa folosesti banii pe care ii incasezi in nume propriu;
- Iti permite sa angajezi. Un PFA poate sa angajeze si alte persoane calificate, fara a exista o limita minima;
Singurele dezavantaje reale ale PFA-ului sunt faptul ca necesita calificarea persoanei care alege sa il infiinteze si faptul ca toata raspunderea, pentru toata activitatea business-ului, ii revine acesteia.
Odata ce ai ales forma juridica, poti fie sa mergi la Registrul Comertului, sa te interesezi de tot manunchiul de acte necesare infiintare PFA, dupa care sa parcurgi cu atentie fiecare pas din procesul de infiintare, fie sa apelezi la firme autorizate care pot obtine toate actele necesare intr-un timp foarte scurt. Cel mai adesea, cea de-a doua varianta se dovedeste mult mai eficienta si mai ieftina.
Alegerea spatiului de desfasurare a activitatii și amenajarea lui
Spatiul in care iti vei desfasura activitatea are un rol esential in succesul business-ului. Daca in cazul altor afaceri conteaza foarte mult vadul comercial, in cazul unui salon de frizerie, frumusete sau tatuaje, conteaza extrem de mult publicitattea transmisa de la o persoana la alta. Tocmai de aceea, trebuie sa se puna accent pe curatenia spatiului ales, si pe confortul pe care acesta il ofera clientilor.
Un spatiu bun ofera acces rapid, dispune de spatii de parcare si dispune de suficient de multe incinte pentru toate activitatile ce urmeaza sa fie desfasurate in el.
In ceea ce priveste amenajarea, exista cateva dotari obligatorii pentru orice tip de salon:
- Peretii, tavanele si podelele trebuie sa fie lavabile, foarte bien intretinute si sa aiba culori deschise;
- Incaperile trebuie sa fie bine luminate si bine ventilate, in asa fel incat sa fie indepartati vaporii, praful sau fumul;
- Grupurile sanitare trebuie sa fie intretinute corespunzator;
- Suprafetele pe care sunt realizate tratamentele trebuie sa fie realizate din materiale care nu absorb apa si nu sunt poroase;
De asemenea, orice spatiu trebuie sa fie dotat cu trusa de prim ajutor si cu extinctor impotriva incendiilor.
Autorizatii, licente, avize si alte acte esentiale pentru desfasurarea activitatii
Dupa obtinerea calificarilor, procesul de infiintare PFA, alegerea locatiei si amenajarea corecta a acesteia, ai putea crede ca urmeaza desfasurarea activitatii. Din pacate, procesul de pregatire trebuie sa continue cu obtinerea tuturor autorizatiilor si aprobarilor de la organele abilitate. Daca ai respectat toate conditiile sanitare si de amenajare impuse de lege insa, vei obtine destul de repede autorizatiile.
Care sunt autorizatiile, obligațiile pe care trebuie sa le obtii/îndeplinești?
- Autorizația obținută în baza legii 359/2009. Acesta autorizatie se obține la Registrul Comerțului odată cu infiintarea firmei. Autorizatia este eliberata de Registrul Comerțului sub forma unui certificat constatator. Acest certificat constatator are rol de autorizatie din punct de vedere: sanitar, sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, protecţiei mediului, protecţiei muncii
- Certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică conform ORDIN nr. 1.030 din 20 august 2009 – privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației. Pentru obtinerea acestei certificari sunt necesare
- cerere și documente aferente specifice domeniului activității,
- memoriul tehnic în care este descris modul de îndeplinire a cerințelor prevăzute de reglementările legale specifice domeniului de activitate;
- dovada achitării tarifului de certificare.
- Licenta pentru folosirea muzicii ambientale. Mediul placut dintr-un salon este amplificat prin muzica. Conform legii nr 8 din 1996, comunicarea muzicii ambientale intr-un spatiu public necesita autorizatie din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania sau din partea altor institutii similare.
- Analiza de risc la securitate fizică – conform Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor
- Acordul de functionare din partea primariei. Primarul localitatii in care PFA-ul isi desfasoara activitatea trebuie sa semneze un document care iti da dreptul sa activezi in domeniu.
- Fiscalizarea casei de marcat. Inainte de a incepe furnizarea propriuzisa de servicii trebuie sa se fiscalizeze casa de marcat in conformitate cu legislatia. Practic, aceasta trebuie sa fie trecuta in regimde lucru fiscal.
Dupa ce ai obtinut toate autorizatiile trebuie sa te asiguri ca in incinta unitatii sunt afisate documente privind protectia consumatorilor, privind utilizarea aparatelor de marcat sau privind apararea impotriva incendiilor.
Demararea unei afaceri in domeniul frumusetii nu este un proces usor. Odata dus la bun sfarsit insa, iti poate oferi o afacere profitabila si plina de satisfactii. Toti acesti pasi merita, asadar.
Gestionarea corecta a deseurilor
Orice afacere a carei activitati produce deseuri, trebuie sa le gestioneze cat se poate de corect, in asa fel incat impactul asupra mediului sa fie minim. In cazul activitatilor desfasurate in cabinetele de infrumusetare si intretinere, deseurile pot fi incadrate atat in categoria celor menajere, cat si in categoria celor periculoase.
Conform articolului 4 din anexa nr 1 a ordinului 1226/2012 privind normele tehnice pentru gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale si a cabinetelor de infrumusetare, orice cabinet este obligat sa urmeze urmatoarele reguli:
- Sa separe deseurile doua categorii: periculoase si nepericuloase. Cele doua categorii nu trebuie sa fie amestecate intre ele;
- Sa trateze deseurile in instalatii de decontaminare termica sau sa le predea unor firme autorizate sa le trateze;
- Sa predea deseurile unor agenti economici autorizati pentru eliminarea lor;
- Sa desemneze o persoana care sa se ocupe de tot ceea ce inseamna indeplinirea obligatiilor privind deseurile. Aceasta peroana poate sa fie desemnata intern sau poate sa fie o terta persoana, desemnata printr-un contract cu o firma de consultanta de mediu;