PFA în sistem real

PFA este un acronim pentru forma de organizare a unei entități denumită Persoană Fizică Autorizată. În comparație cu alte forme de organizare, întreaga răspundere juridică este a persoanei care deține PFA-ul. PFA-ul se înregistrează la Registrul Comerțului și permite deținătorului să desfășoare activități independente.

În România există două regimuri de impozitare pentru PFA-uri:

  1. PFA – sistem real 
  2. PFA – normă de venit

În acest articol urmează să comparăm cele două tipuri de PFA, pentru a te ajuta să alegi care este cel mai potrivit pentru activitatea pe care vrei să o desfășori.

Ce presupune un PFA în sistem real?

Un PFA în sistem real plătește impozit pe profit (denumirea corectă este impozit pe venit). Acesta se calculează scăzând cheltuielile plătite din venitul încasat. Anual, în contabilitate PFA se vor înregistra atât veniturile cât și cheltuielile într-un registru de încasări și plăți pentru a ține evidența contabilă. Acest registru este însoțit de un registru de evidență fiscală, prin care se va calcula impozitul datorat.

O particularitate față de SRL-uri este că, la stabilirea impozitului pe venit (profit), se iau în considerare doar cheltuielile efectiv plătite și veniturile efectiv încasate în cursul anului respectiv.

Ce presupune un PFA la normă de venit?

Norma de venit presupune că impozitul plătit este raportat la o normă fixă de venit, stabilită anual de ANAF, în funcție de activitatea PFA-ului și de județ. În acest sistem, PFA-ul nu este permisă scăderea (deducerea) cheltuielilor.

Înființarea unui PFA ți se pare complicată?

Dianex poate prelua întreaga responsabilitate: de la înființare până la contabilitate PFA și modificări ulterioare.

Află aici mai multe!

Cheltuieli deductibile

Cheltuielile deductibile fac referire la bunurile și serviciile care pot fi achitate în numele PFA-ului și sunt considerate cheltuieli ale acestuia.

În cazul sistemului real, acestea sunt importante deoarece impozitul este calculat în contabilitate PFA ca diferență între venitul brut și cheltuieli. 

Un PFA în sistem real este obligat să își înregistreze în contabilitate PFA atât veniturile cât și cheltuielile.

Iată câteva exemple de cheltuieli deductibile:

  • Utilități (electricitate, gaze naturale, internet): dacă se poate demonstra că spațiul este folosit pentru desfășurarea activității.
  • Cheltuieli în folosul bunei desfășurări a activității: materiale, cursuri, ustensile
  • Cheltuieli de transport și cazare, dacă acestea sunt în folosul PFA-ului

În schimb, la norma de venit cheltuielile nu vor face o diferență în calculul impozitului deoarece impozitul este raportat la plafonul anual de încasări la care se raportează PFA-ul. 

Așadar, PFA-ul la normă de venit nu este obligat să-și deducă cheltuielile.

Vezi toate informațiile legate de cheltuielile deductibile PFA

Coduri CAEN

Un cod CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională) este un cod care specifică domeniul de activitate al unei firme.

În cazul unui PFA, acesta are voie să își aleagă până la 5 coduri CAEN, 1 principal și 4 secundare, care să reprezinte cel mai bine activitatea pe care urmează să o desfășoare.

Diferența dintre sistemul real și norma de venit în cazul Codurilor CAEN

Diferența dintre sistemul real și norma de venit în cazul codurilor CAEN PFA este dată de modalitatea de impozitare.

Nu toate codurile CAEN se încadrează la normă de venit. Așadar, dacă alegi mai multe coduri, trebuie să verifici dacă toate sunt acceptate pentru a fi folosite la un PFA care funcționează în acest sistem de impozitare.

Un alt aspect de luat în calcul este faptul că dacă alegi mai multe coduri CAEN, normele de venit se vor aduna și vor crește și taxele datorate.

Pentru un PFA în sistem real, numărul sau tipul codurilor CAEN nu influențează impozitarea.

Ce taxe datorează cele două tipuri de PFA statului?

Deoarece cele două se diferențiază fundamental datorită tipului de impozitare, trebuie să cunoști ce taxe va trebui să plătești.

Pentru sistemul real, se plătește 10% din profit, adică venitul brut minus cheltuielile deductibile. În schimb, la norma de venit se va plăti 10% din norma stabilită de stat, indiferent care sunt veniturile sau cheltuielile tale.

Diferențe sunt și pentru sănătate și pensie: în sistem real se vor plăti dacă veniturile depășesc o anumită sumă stabilită de lege iar la normă de venit dacă norma depășește suma stabilită prin lege.

Toate aceste date se vor înregistra în contabilitate PFA și se va ține un registru anual pentru a ține evidența.

Dacă vrei să afli exact ce impozit ai de plată, poți folosi un calculator de taxe pentru PFA.

TVA în România și TVA intracomunitar

PFA-urile nu sunt obligate să plătească TVA dacă veniturile lor (încasate sau neîncasate) nu depășesc suma de 300.000 de lei pe an. TVA-ul devine obligatoriu fie în cazul depășirii acestui plafon, fie dacă PFA-ul decide voluntar să se înregistreze în scopuri de TVA.

Dacă dorești să achiziționezi produse sau servicii din UE, trebuie să soliciți un cod de TVA intracomunitar (VIES). Atenție: în cazul achiziționării de servicii de publicitate de la Google, Facebook sau alte platforme înregistrate în UE, ai obligația de a obține codul de TVA intracomunitar înainte de a efectua aceste achiziții.

Declarația unică

În fiecare an, un PFA trebuie să își declare veniturile, completând declarația 212 (declarația unică). Aici se completează datele de identificare a persoanei și a PFA-ului, veniturile și cheltuielile pentru anul care a trecut dar și venituri și cheltuieli estimative pentru anul care urmează. 

PFA-ul la normă de venit nu este obligat să completeze secțiunea cu venituri estimative.

Declarația se poate completa online iar plata impozitului se poate face tot online sau la sediul ANAF.

Nu ești sigur ce tip de PFA ți se potrivește?

Compară cele două tipuri pentru a afla care este benefic pentru activitatea ta specifică. O modalitate de impozitare care este cea mai potrivită pentru un anumit cod CAEN se poate să te dezavantajeze pe tine.

Te putem ajuta?

Dacă încă ai întrebări, ești nesigur de unele aspecte și nu vrei să ai probleme, alege un specialist.