In ultimii ani tot mai multi salariati renunta la statutul de angajat al unei firme pentru a presta aceasi activitate, pentru aceasi firma, dar avand statutul de prestator de servicii, apeland la infiintare pfa online.
Sa analizam partea economica pentru aceasta decizie PFA in loc de angajat:
a. In postura de angajat, la un salariu net de 2000 lei, societatea mai plateste contributii, pentru angajat si angajator, de 1500 lei (calcul la data de 18.10.2014, fara tichete de masa si persoane in intretinere). Deci firma cheltuie cu acel salariat 3500 lei, din care 2000 lei ii revin salariatului „in mana”.
b. In postura de PFA, acesta factureaza catre firma suma de 3500 lei. Dupa ce scade impozitul pe venit de 16%, CASS de 5.5% si contributia la pensie de 212 lei va ramane 2536 lei, deci cu aproximativ 25% mai mult.
Un mare dezavantaj ca PFA este stagiul de contributie pentru pensie. In situatia in care platesti 10,5% contributie la pensie, cumulezi 1/3 stagiu la pensie. Deci o sa trebuiasca sa iesi la pensie (cu stagiu complet) pe la 170 ani.
Daca firma lucreaza cu oameni multumiti, sigur si activitatea va avea de castigat, deci un profit mai mare pentru firma, dar in acelasi timp si mai multi bani pentru personal.
Pana aici totul este foarte bine, numai ca fiscul s-a prins si, in urma cu cativa ani au introdus posibilitatea ca organul de control sa reconsidere o activitatea independenta in activitate dependenta. Atunci au inceput si problemele, chiar dramele. Au fost multe situatii cand dupa cativa ani de colaborare ca PFA, organele de control sa reconsidere activitatea ca dependenta, deci pentru toata suma facturata se constituie contributii salariale si in plus apar si penalitatile care nu sunt deloc mici.
PFA in loc de angajat, ce e de facut in aces caz. Trebuie sa avem grija sa:
Indeplinim cel puţin 4 dintre urmatoarele criterii:
- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activitatii, precum şi a programului de lucru;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăsoara;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestaţiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;