Ce este și ce nu este contractul de comodat

31 martie 2023|Tags: |
contract de comodat

La înființarea unui SRL este necesar să se stabilească sediul social, prin întocmirea unui contract de comodat. De ce se numește așa și nu de închiriere, spre exemplu? Ce reprezintă un asemenea contract și ce nu reprezintă? În continuare aducem o binevenită clarificare.

 Ce e un contract de comodat

Reprezintă un document prin care oricine își inființează orice tip de firmă, poate face dovada că are o adresă oficială pentru firmă, un sediu social. Însușirea de comodat poate fi tradusă prin de împrumut și are în vedere un bun imobil (există și pentru bunuri mobile precum diferite vehicule și utilaje destinate activității firmei respective).

Ce nu este acest contract

Contractul de comodat nu este nici contract de vânzare-cumpărare, nici contract de închiriere, fiindcă nu implică plata niciunei sume dinspre solicitant către deținătorul bunului respectiv, care își oferă proprietatea cu titlu gratuit, pe un termen stabilit de comun acord. Sună avantajos pentru cei care pornesc pe drumul antreprenoriatului.

Cine este comodantul

Dacă la contractul de închiriere există proprietar și chiriaș, în cazul contractului de comodat cine deține bunul în cauză, persoană fizică sau persoană juridică, devine comodant, adică cel care transferă dreptul de folosință a spațiului respectiv împreună cu un anumit set de cheltuieli specifice acelui spațiu.

Cine este comodatarul

Conform comparației de mai sus, cealaltă parte devine comodatar, așadar cel care în urma semnării acestui contract se alege cu dreptul de folosire a bunului respectiv în scopul declarat (pentru setare sediu social, în scopul desfășurării activității firmei nou înființate). Și comodatarul poate fi persoană fizică, PFA sau persoană juridică – pentru sediu social, doar PJ.

Ce obligații implică un astfel de contract

Există o serie de particularități privind obligațiile pe care comodantul și comodatarul le au. Comodantul, așadar cel care cedează dreptul de a folosi bunul său, se obligă, mai mult în cazul bunurilor mobiliare, să ofere despăgubire dacă cealaltă parte folosește bunul și are de suferit în urma descoperirii unor neajunsuri nemenționate de comodant.

Comodatarul, deci chiriașul fără plată dacă am spune în sens metaforic, se obligă la semnare să folosească bunul conform destinației din contract (un imobil va fi folosit de către un antreprenor care își stabilește sediul social acolo doar ca sediu social și nu în alt sens). Comodatarul se mai obligă să nu permită altcuiva să folosească bunul fără să fie de acord și comodantul.

Nu în cele din urmă, după cum e firesc, acesta se obligă să restituie totul la data agreată, totuși cu un amendament pe care îl prezentăm imediat mai jos.

Ce obligații nu există pentru părți

Un comodant nu se obligă să aștepte încheierea perioadei din contract pentru a solicita să-i revină bunul înapoi. Acesta poate face solicitarea mai devreme, în caz de urgență, fapt care îl obligă pe comodatar să facă restituirea. Cu alte cuvinte, restituirea înainte de expirarea termenului stabilit nu constituie o obligație, dar poate deveni.

Spre deosebire de un contract de închiriere, contractul de comodat scutește părțile de obligația de a îl declara la ANAF. La ONRC (Registrul Comerțului), sigur, trebuie depus, de către comodatarul care îl va alătura celorlalte documente privind înființarea firmei și menționarea unui sediu social.

Îți spunem dacă este bun pentru tine

Până aici probabil că te-ai întrebat: bine, dar contractul acesta de tip comodat este pentru mine, mi se potrivește? Răspunsul nostru, pe scurt: dacă îți înființezi o firmă și cauți spațiu pentru un sediu social, este foarte posibil să da – e comod!

Pe larg, spunem că, dacă închei un asemenea contract cu cineva, ai avantajul de a nu plăti nici chirie și nici, precum la o chirie, costurile cu uzura apărută în timp (decât dacă faci din sediul social al firmei de IT o veritabilă discotecă și un ring de dans, ca să glumim puțin).

Spunem „în timp” gândindu-ne că vei semna contractul pe o perioadă mai îndelungată, fiindcă – ține minte! – ai posibilitatea să îl închei (dacă și comodantul va fi de acord) pe o perioadă de cel mult 49 de ani! Oricum, avantajul de a avea sediul social aici pe o perioadă mai lungă te va scuti de grija expirării sediului social și de alergătura pentru prelungire sediu social (subiect tratat de noi aici).

Nu cunoști niciun comodant?

Până acum ai aflat esențialul despre acest tip de contract și diferențele față de alte tipuri de contract, cu care probabil te-ai mai intersectat. Totuși, în cazul în care nu ai cunoștință de vreun deținător de spațiu cu care să închei un contract de comodat în vederea stabilirii sediului social al viitoarei tale companii, ce este de făcut?

Noi îți spunem că nu ai de ce să te îngrijorezi. Putem rezolva totul foarte simplu, găsind pentru tine un contract de comodat sau procedând altfel. Totul începe prin completarea formularului de comandă pentru găzduirea sediului social. Absolut totul se realizează online, echipa de consultanți Dianex rezolvând acest aspect pentru tine.

Go to Top