Vrei sa deschizi un PFA sau I.I. pentru un magazint mixt? Citeste acest articol si vei afla informatii foarte utile

Pentru inceput trebuie facuta o analiza refieritoare la codul CAEN necesar activitatii de comert intr-un magazin mixt.

Varianta corecta pentru un magazin mixt este codul CAEN:  4711 – Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun

Din pacate este foarte greu sa determini intr-un magazin mixt daca marfa alimentara este preponderenta sau , nu. Insa in situatia unui control din partea inspectorilor DSV (Directia Sanitar Veterinara), daca acestia vor constata existenta in magazin a produselor de origine animala, va pot sanctiona pentru ca nu aveti Înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. 

Principalele alimente de origine animală sunt carnealaptele şi ouăle. Insa si ciocolata care are continut de lapte este tot un produs de origine alimentare. La fel pot fi considerte toate produsele alimentare care au in compozitie unul dintre cele 3 alimente enumerate mai sus.

Pentru Înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor sunt necesare:

a)o cerere scrisă în care sunt precizate:
(i) denumirea şi adresa unităţii;
(ii) activitatea desfăşurată;
(iii) tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării cu amănuntul;
(iv) locurile de vânzare cu amănuntul a produselor obţinute în unitatea proprie;
(v) numărul personalului lucrător, cu excepţia stânelor;
(vi) numărul de telefon la care puteti fi contactat.

b) copia certificatului constatator (care sa contina obligatoriu codul CAEN 4711)  sau, după caz, a certificatului de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.

Pentru ca un PFA, I.I. sau un I.F sa autorizeze codul CAEN 4711 trebuie ca titularii sa îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:

  1. sa fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
  2. sa fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi sa fi absolvit un curs de notiuni fundamentale de igiena, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.este

Acesta este principalul motiv pentru care, majoritatea persoanelor care isi constitutuie un PFA, I.I. sau I.F. pentru deschiderea unui magazin mixt recurg la o varianta mai facila, dar total incorecta, autorizeaza codul CAEN 4719 – Comert cu amanuntul in magazine nespecializate cu vanzare predominanta de produse nealimentare

Un avantaj al codului CAEN 4711 este ca se incadreaza la activitati care se pot impozita pe baza normelor de venit. Ca exemplu, in judetul Prahova, pentru anul 2019 , in cazul unui magazin mix deschis in comune sau orase, norma de venit este de 22.800 lei. In acest caz impozitul anul obligatoriu de plata este de 2.280 lei pentru venituri anuale mai mici de 300. 000 lei

Pentru a respecta normele de igiena spatiul inchiriat trebuie sa aiba din constructie urmatoarele spatii:

  • sala de desfacere ;
  • magazie de alimente ;
  • magazie de ambalaje ;
  • grup social-sanitar.

Magazinele alimentare trebuie sa aiba in permanenta apa calda si rece, in cantitate suficienta, corespunzatoare din punct de vedere calitativ conditiilor inscrise in actele normative in vigoare.

In magazinele alimentare cu o singura sala de desfacere (cu suprafata de minimum 20 m) se pot amenaja raioane separate pentru preparate din carne, lactate si carne cruda preambalata sa fie prevazute cu spatii frigorifice de expunere, depozitare, cantare si vanzatori pentru fiecare raion.

In magazinele care se transeaza si desfac carne cruda se vor asigura circuite separate (sala de primire si transare, spatii frigorifice, raion separat de desfacere, cu cantare si vanzatori).

Pentru raioanele de preparate din carne, lactate, branzeturi, paine, plata produselor se face numai la casa nu direct la vanzator. Pentru amenajarea unui raion de vanzare a painii este necesara o suprafata de minimum 10 m. Semipreparatele din carne cruda si tocaturile din carne se expun in vitrina frigorifica separat de alte semipreparate si se servesc cu ustensile adecvate speciale numai pentru acest tip de produse. Alimentele neambalate care se consuma fara prelucrare termica vor fi servite cu ustensile adecvate (clesti ,linguri,furculite).

CONSULTANTA INFIINTARE FIRMA PENTRU ORICE ACTIVITATE

Depozitarea oualor in cofraje sau lazi se face in spatii racoroase,la temperatura de maximum +14 C, ferite de razele soarelui sau alta sursa de caldura.Vanzarea oualor in unitatile de desfacere se face numai in raioane separate sau cu produse preambalate. Ouale vor fi stantate cu data ouatului, individual sau pe ambalaj.

In magazinele alimentare este interzisa depozitarea ambalajelor in incaperi de vanzare, spatii de circulatie, vestiare sau pe trotuarele aferente.

In magazinele alimentare in care se autorizeaza si desfacerea produselor nealimentare este interzisa vanzarea produselor cu risc de influentare a proprietatilor organoleptice a alimentelor sau contaminare cu substante nocive.

Pe baza experientei clientilor nostri vom calcula un buget care este departe de a fi exact, insa pe baza lui se pot face niste estimari care sa va ajute.

Estimam chiria pentru un spatiu de 70 de mp la 2.000 lei/luna.

Vom presupune ca in magazin vor lucra titularul PFA-ului si un salariat platit cu salariul minim pe economie

Costuri estimative necesare la deschiderea magazinului

  • 99 lei – intocmirea dosarului pentru infiintarea PFA-ului
  • 200 lei – Curs Lucrator Comercial, necesar la infiintarea unui PFA/ I.I. sau I.F. care va desfasura activitati de comert cu produse alimentare;
  • 150 lei – 2 x 75 lei / lucrator /an – fisa de aptitudini eliberata de medicul de medicina muncii;
  • 31 lei – Registru Unic de Control achizitionat de la Administratia Financiara de care apartine PFA-ul;
  • 60 lei – Registru Jurnal Incasari si Plati, Registru Inventar, Facturier si Chitantier, Raport Gestiune, Nota Intrare Receptie;
  • 150 lei – Deratizarea spatiului comercial, necesar obtinerii autorizatiei DSV.
  • 250 lei – Taxa autorizare Directia Sanitar Veterinara;
  • 2.000 lei – amenajare si igienizare spatiu spatiu;
  • 900 lei – Casa de Marcat. Am pus cea mai ieftina casa de marcat comercializata de Dianex, dar pentru un magazin mixt recomandam o casa cu mai multe articole si mai robusta;
  • 480 lei – Cantar electronic;
  • 2.000 lei garantie inchiriere spatiu;
  • 300 lei – Documentatie SSM si PSI obligatorie inca din prima zi cand exista salariati
  • 150 lei – Trusa Sanitara prim ajutor;
  • 70 lei – Stingator P6;

Rezulta un aproximativ de 6.900 lei necesari doar pentru partea birocratica si de organizare.

Costurile enumerate mai sus sunt estimative si au plecat de la ideea ca sunt foarte multe spatii comerciale de inchiriat care au deja toate dotarile necesare (tejghele, rafturi, etc). In situatia in care se inchiriaza un spatiu gol, cheltuielile pot ajunge la minim 20.000 lei doar pentru amenajarea si dotarea magazinului (fara marfa).

Sigur ca aceste costuri sunt minime, crescand in functie de marimea magazinului, de calitatea echipamentelor achizitionate dar si de dotarea spatiului inchiriat.

Conform unei statistici realizate de firma Dianex la 10 dintre clientii nostrii care desfasoara activitati de comert cu amanuntul in magazine mixte, vanzarea zilnica este in medie de 3 – 6 % din stocul de marfa cu un adaos mediu de 22%.

Ca exemplu : pentru un stoc de marfa in valoare de 50.000 lei (valoare de vanzare a marfi) , vazarea medie este de aproximativ 1.500 lei – 3.000 lei. La un adaos de aproximativ de 22% rezulta un profit brut zilnic de aproximativ 330 lei – 660 lei.

Exemplu de mai sus este un exemplu ideal, deoarece sunt magazine care vand in medie si 4-600 lei / zi din care 2-300 lei doar tigari, paine si alte marfuri cu un adaos foarte mic.

Ca si concluzie, pot spune ca deschiderea unui magazin de catre persoane care nu au experienta in comert si nici competente antreprenoriale va avea un final cert. Falimentul.